Biorelaxatie

Wat is biorelaxatie?

Het basisprincipe van biorelaxatie is op een biologische natuurlijke wijze leren relaxen, in harmonie komen met jezelf (onze eigen natuur).Dus op een natuurlijke wijze ontspannen.Zowel het stressmechanismen als het ontspanningsmechanisme zijn in ons lichaam aanwezig. In onze linker hersenhelft zit ons natuurlijk stressmechanisme dat ons lichaam in staat van paraatheid brengt bij dreigende stress /gevaar. vb. van de hond.In onze rechter hersenhelft zit ons natuurlijk ontspanningsmechanisme dat door de overmaat aan stress haar functie is verstoord.

In een natuurlijke stress situatie zijn en vier fase in ons lichaam:

  1. Alarmfase; adrenaline productie wordt verhoogd, hart klopt sneller.
  2. Weerstand en /of verdedigingsfase; vechten of vluchten.
  3. Uitputtingsfase
  4. Herstel fase

Is er nu voortdurend een stresssituatie dan kan ons lichaam niet meer ontspannen en ontstaan er functiestoornissen in ons lichaam. Het afweersysteem en immuunsysteem worden ontregeld en onze spieren en organen gaan anders functioneren. Duurt dit nu heel erg lang dan kan men orgaanstoornissen krijgen en zelfs aandoeningen van ons hele systeem.

Stressoren van buitenaf en / of van binnenuit.

Stressoren van buitenaf:

Stressoren van binnenuit:

Slechte stress is een ontreddering van het goede (stress) levensreddende mechanisme. Het is van het grootste belang om eenheid te krijgen en vooral te behouden tussen lichaam en geest. Evenwicht tussen; rechter enlinker hersenhelft, cortex en hersenstam en tussen sympathicus en parasympathicus

3 belangrijke factoren die verantwoordelijk zijn voor stress:

  1. Een te groot aantal stressoren.
  2. Een onnatuurlijke levenswijze.
  3. Een verkeerde voeding.

Ons zenuwstelsel verzwakt door het eten van verkeerde suikers. (Geraffineerde suikers die ons lichaam niet kan omzetten in de energie die we nodig hebben). Bij stress is de behoefte aan suikers, vitaminen en mineralen sterk verhoogd.

We grijpen dan ook al vlug naar gezoete voedingsproducten hierin zitten nauwelijks mineralen een vitaminen.Er treedt bij gestresseerde mensen vrij snel een tekort op aan omzet -bare suikers wegens gebrek aan vitaminen en mineralen.

Het zenuwstelsel verzwakt en er is een grotere vatbaarheid voor stress en emotionele aandoeningen. Zoals jullie wellicht weten heeft koffie en alcohol een negatieve invloed op het zenuwstelsel, hart, lever, nieren en pancreas.

Zenuwversterkende middelen zijn o.a. bananen, druiven, honing, rozijnen, stuifmeel, biergist, enz.

Hoe komen we tot Biorelaxatie?

Biorelaxatie kun je individueel doen als ook in groepstherapie, het is een goede manier om tot ontspanning te komen. Stressbeheersing op basis van Biorelaxatie